Out of Eden Learn-Harvard project Zero

3ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών

3ο Δημοτικό σχολείο Σερρών

Συμμετοχή σε πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Harvard

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι το 3ο Δημοτικό σχολείο Σερρών επιλέχθηκε ως 1 από τα 24 περίπου σχολεία της χώρας και το μοναδικό στο νομό Σερρών να συμμετάσχει σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Harvard, το οποίο έχει υπογράψει συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Από την πρώτη στιγμή που μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία σκεφτήκαμε ότι σε αυτήν την εποχή της διασύνδεσης και της ταχείας αλλαγής, είναι ζωτικής σημασίας να προσφέρουμε στα παιδιά μας ευκαιρίες για διάλογο και να οικοδομήσουμε συνεννοήσεις με συναδέλφους από διαφορετικά υπόβαθρα. Το πρόγραμμα στο σχολείο μας εκπόνησαν τα τμήματα Δ2, ΣΤ1, ΣΤ2 με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους/τις κ.κ. Στέργιο Δομουχτσή, Κατερίνα Θεοδοσέλη και Ελένη Παπαδοπούλου.

Η πρωτοβουλία του Project Zero στο Harvard Graduate School of Education, Out of Eden Learn είναι ένα δωρεάν διαδικτυακό πρόγραμμα για μαθητές ηλικίας 3-19 ετών που έχει μέχρι στιγμής εκπονηθεί από περισσότερους από 30.000 μαθητές σε 60 χώρες. Στην εξατομικευμένη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Out of Eden Learn, μαθητές παρόμοιων ηλικιών από διαφορετικές γεωγραφικές και κοινωνικοοικονομικές ρυθμίσεις συγκεντρώνονται για συλλογικές μαθησιακές εμπειρίες.

Το Out of Eden Learn ξεκίνησε το 2013 ως πειραματική συνεργασία με τον δημοσιογράφο και τον Εθνικό Γεωγραφικό Συνεργάτη Paul Salopek, ο οποίος επί του παρόντος ασχολείται με μια βόλτα 21.000 μιλίων «Out of Eden», ακολουθώντας τα αρχαία μονοπάτια της ανθρώπινης μετανάστευσης.

Το Out of Eden Learn χρηματοδοτείται γενναιόδωρα από το Abundance Foundation, με επιπλέον υποστήριξη από την Global Cities, Inc., ένα πρόγραμμα Bloomberg Philanthropies, την National Geographic Society και το Qatar Foundation International. Το Out of Eden Learn είναι ανοιχτό σε όλα τα σχολεία και τους μαθητές, δωρεάν.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των συμμετεχόντων τμημάτων του σχολείου μας απόλαυσαν την εμπειρία του μοναδικού «ταξιδιού» του προγράμματος OUT OF EDEN LEARN μαθαίνοντας να παρατηρούν διάφορα σημεία της γειτονιάς του σχολείου μας, να ανταλλάσουν διαδικτυακά τις εμπειρίες τους, να ακούνε προσεκτικά και να συνδέουν τις εμπειρίες τους με ανάλογες εμπειρίες ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας. Η παρατήρηση και το slow looking συνδέθηκε με την οδική ασφάλεια και τα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής μας

Η διαδρομή του προγράμματος αποτελούνταν από 6 εβδομαδιαία βήματα, καθοδηγούμενα από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Harvard, γεμάτη παρατήρηση, δημιουργία χαρτών γειτονιάς, αλληλεπίδραση, διαδικτυακές συναντήσεις, συνεντεύξεις και συμπεράσματα.

Είμαστε ευτυχείς που συμμετείχαμε στο όμορφο ταξίδι του OUT OF EDEN LEARN και περήφανοι που μαζί με 23 ακόμα σχολεία της χώρας μας αποτελέσαμε την πρώτη ελληνική ομάδα συμμετοχής στο πρόγραμμα του Harvard.

Ευχαριστούμε θερμά την Κυριακή Μέλλιου, Out of Eden Learn Ambassador PhD, Med, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ60 και την ομάδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς Cosy Lab.

Θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα μας δειγματοληπτικά τα έργα των παιδιών και η συνέντευξη με τον εικαστικό της πόλης μας, κ. Βασίλη Βαφειάδη

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος

Η Διευθύντρια

Κατερίνα Θεοδοσέλη