Δημιουργική επαναχρησιμοποίηση – Upcycling

3ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών

Η επαναχρησιμοποίηση είναι ένα από τα βασικά μέτρα πρόληψης στη δημιουργία αποβλήτων. Χρησιμοποιώντας ένα αντικείμενο ξανά και ξανά μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε την ποσότητα των σκουπιδιών μας κι αυτό είναι προτιμότερο από την ανακύκλωση. Για παράδειγμα μπορούμε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού να το βάψουμε ή να το ντύσουμε με ύφασμα και να το κάνουμε ανθοδοχείο, ένα γυάλινο βαζάκι να το κάνουμε αποθηκευτικό μπαχαρικών ή χαμομηλιού ή μολυβοθήκη, μια μπομπονιέρα να γίνει μπιζουτιέρα, ένα κομμάτι ξύλο να γίνει γλυπτό ή κοκαλάκι για τα μαλλιά, μια ζωγραφιά διακοσμητικός πίνακας  κ.ά. Άλλωστε κάπως έτσι ξεκίνησε και η convert art.

Οι μαθητές/τριες των Δ1 και Δ2 τμημάτων παρουσίασαν αυτές τις ιδέες τους οργανώνοντας μία mini έκθεση από  αντικείμενα που σκόπευαν να τα πετάξουν και ωστόσο με τη φαντασία τους και πολύ μεράκι τα χρησιμοποίησαν και πάλι για έναν άλλο σκοπό.          

Το Upcycling ξεχωρίζει σαν διαδικασία για την αειφόρο καινοτομία του κι ελπίζουμε  οι «πράσινες ιδέες» των μαθητών/τριών μας να εμπνεύσουν όλους στην  ιδέα ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε  να παρατείνουμε τη ζωή των προϊόντων.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί : Ελπίδα Αγραφιώτου , Ελένη Τατιτζικίδου