ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ-WORLDORIENTEERINGDAY 2023

3ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών

24 ΜΑΪΟΥ 2023

Στο πλαίσιο καλής πρακτικής και δράσης διαθεματικής συνεργασίας που προτάθηκε από την ενδοσχολική συντονίστρια ειδικοτήτων, το σχολείο υλοποίησε δράση Οrienteering-Παιχνίδι αγωνιστικού-εκπαιδευτικού προσανατολισμού στις 24 Μαΐου, η οποία συμπεριλήφθηκε στην παγκόσμια ημέρα World Orienteering Day-wOd 2023.

Το Orienteering, είναι παιχνίδι προσανατολισμού πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, που στοχεύει μεταξύ άλλων στην επαφή των μαθητών με τη φύση, στην άθληση άλλα και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων προσανατολισμού. Το orienteering γίνεται συνήθως στη φύση ή σε αστικό περιβάλλον, αλλά το σχολικό-εκπαιδευτικό orienteering μπορεί να γίνει στους χώρους ενός σχολείου και μπορεί εκτός από την ‘ανάγνωση’ του χάρτη, να συνοδεύεται από την επίλυση κάποιων ερωτημάτων γνώσης, αντίληψης ή κριτικής σκέψης.

Ενθαρρύνεται η συμμετοχή όλων των μαθητών του σχολείου και η συμπερίληψη του τμήματος ΖΕΠ, η συνεργασία(οι μικροί μαθητές σε ζευγάρια με βοηθό κάποιον μαθητή μεγάλης τάξης), η καλλιέργεια πνεύματος υγιούς ανταγωνισμού και ευγενούς άμιλλας, η παιγνιώδης βιωματική μάθηση και ενισχύονται η ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης, παρατηρητικότητας, κατανόησης κανόνων και οδηγιών, και η εξοικείωση με όρους όπως ΚΑΤΟΨΗ-ΚΛΙΜΑΚΑ-ΧΡΗΣΗ ΠΥΞΙΔΑΣ- ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ- ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ- GOOGLE MAPS-GPS-ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ/ΠΛΑΤΟΣ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:

Πριν τη δράση οι μαθητές δημιούργησαν αφίσες στο μάθημα των εικαστικών και ενημερώθηκαν για το άθλημα και τους κανόνες του. Οι μαθητές έλαβαν έναν χάρτη με το σχέδιο της κάτοψης του σχολείου και ειδικότερα της αυλής με αριθμημένα σημεία-σταθμούς, όπου πρέπει να φτάσουν με τη σωστή σειρά ακολουθώντας τον χάρτη και αν είναι δυνατό και με τη βοήθεια πυξίδας. Ο σταθμός σηματοδοτείται από σημαιάκι άσπρου και πορτοκαλί χρώματος και όταν φτάσουν εκεί, το σημειώνουν σε ειδικό καρτελάκι που επίσης λαμβάνουν στην εκκίνηση, με τον μαρκαδόρο συγκεκριμένου χρώματος που κρέμεται στο σταθμό. Επίσης, λύνουν και ένα κομμάτι της σπαζοκεφαλιάς. Ο χρόνος της εκκίνησης και της άφιξης σημειώνεται και οι νικητές είναι αυτοί που θα περάσουν από όλους τους σταθμούς σωστά και θα επιλύσουν την σπαζοκεφαλιά σωστά στον λιγότερο χρόνο. Οι μαθητές διαγωνίστηκαν κατά τάξη (διαφορετικός βαθμός δυσκολίας) και βρέθηκε 1 νικητής από κάθε τμήμα, ο/η γρηγορότερος/η και σωστότερος/η, οι οποίοι έλαβαν τιμητικό δίπλωμα από τον οργανισμό WOD-World orienteering Day και ενθύμιο-μετάλλιο.

Ήταν μια υπέροχη ημέρα για τους μαθητές και το σχολείο γεμάτη παιχνίδι, χαρά και συνεργασία!