Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια λειτούργησαν την δεκαετία του 40-50 στις Σέρρες, στον Άγιο Πρόδρομο.. Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια χρησιμοποιούσαν τη δύναμη του νερού για να φτιάξουν ρεύμα για την πόλη. Σταμάτησαν να λειτουργούν το 1950 όταν οργανώθηκε η ΔΕΗ σε μεγαλύτερα εργοστάσια που τα αγόρασε η ίδια.

Κυριάκος Μπουτουρίδης

Η καινούρια χαρά των παιδιών. Είναι αυτό που έλειπε από την πόλη μας. Τα παιδιά όταν δουν αυτήν την παιδική χαρά θα ξετρελαθούν. Είναι διαφορετική, δεν είναι έτσι όπως έχουμε συνηθίσει. Έχει να τρέξουν, να κάνουν ισορροπία πάνω σε ξύλα και να περνάνε τα σχοινιά. Έτσι γυμνάζεται το σώμα και υπάρχει ο ανταγωνισμός χρόνου ποιος θα κάνει πιο γρήγορα. Βρίσκεται δίπλα στου Σταυρού την Εκκλησία και σας περιμένει. Δεν ξέρω για εσάς εγώ όμως θα πάω σίγουρα!!!

Μάριος Κυριακόπουλος

Ενημερότητα

Διάλεξα ένα τραγούδι ποντιακό αφιερωμένο στη μάνα. Δεν έχω ακούσει

άλλο τόσο συγκινητικό τραγούδι.

Η μάνα εν κρύο νερό

Όταν γερά η μάνα και άλλο κε πορεί

Ατότε θέλ’ βοήθειαν, ατότε θέλ’ ζωήν

(περισσότερα…)

Πάρ’ τον κορίτσι μ` τον Τούρκο γι’ άντρα

Πάρτον κορίτσι μ` τον Τούρκο γι’ άντρα

θα σε φουρέσει φλουριά και χάντρα

<Δεν τον εθέλω, δεν τον εθέλω, πουλάκι

γίνομαι πετάω και φεύγω>

Πάρτον κορίτσι μ` τον Τούρκο γι’ άντρα

θα σε στολίσει δούβλες και χάντρα.

<Δεν τον εθέλω, δεν τον επαίρνω, Τούρκο άνδρα

ποτέ δεν παίρνω>.

Πάρτον κορίτσι μ` τον Τούρκο γι’ άντρα

έχει καίκι στη Σαλονίκη

<Δεν τον εθέλω, δεν τον επαίρνω, απ΄την

πατρίδα πέρα δεν φεύγω>.

Απαντητικό τραγούδι (Χρυσό Σερρών)

Κυριάκος Μπουτουρίδης

Οι εργάτες του Δήμου Σερρών ξεκίνησαν να σκάβουν και να περιποιούνται τα παρτέρια των πεζοδρομίων της πόλης μας για να φυτεύσουν πανέμορφα λουλούδια.

Τα πρώτα λουλούδια εμφανίστηκαν στη διασταύρωση Βενιζέλου με 29ης Ιουνίου και Κομνηνών.Τα λουλούδια με τα υπέροχα χρώματά τους και τις εκπληκτικές μυρωδιές τους προσφέρουν μια ιδιαίτερη πινελιά στην πόλη μας.

Χαρτώνα Νίκη

Οι κουδουνοφόροι είναι ένα έθιμο πολύ παλιό. Την περίοδο της Αποκριάς οι κάτοικοι του χωριού ντύνονται με μαύρα δέρματα τράγων. Φορούν στη μέση τους πέντε κουδούνια και πολύχρωμη μάσκα (καλπάκι) στο κεφάλι. Κρατούν στο χέρι γκλίτσα ή ξύλινο σπαθί κι ένα μπουκάλι ούζο για να κερνούν τον κόσμο.

Ο θρύλος των κουδουνοφόρων

Ο άγιος Θεόδωρος βρέθηκε περικυκλωμένος από εχθρούς στο δάσος του Σοχού. Όταν τελείωσαν τα τρόφιμα, έντυσε τους στρατιώτες του με δέρματα ζώων και τους κρέμασε κουδούνια. Οι εχθροί όταν τους είδαν τρόμαξαν κι έφυγαν.

Νίκη Χαρτώνα